Těstoviny

Těstoviny jsou potravinou, která se vyrábí z nekynutého těsta z pšenice, vody a dalších přídavných dochucujících či obarvujících látek. Připravují se jednoduše povaření ve vroucí osolené vodě, přičemž se doporučuje na 100 g použít zhruba 1 l vody. Rozdělit si je můžeme na vaječné a bezvaječné nebo semolinové, celozrnné, špaldové, ječné či žitné. Dnes už najdeme mnoho druhů také v obchodech se zdravou výživou – pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

noodles-2150181_960_720

Pátrání po původu této chutné potraviny vede do Itálie, kde si dodnes udržely svou popularitu a řadí se mezi nejoblíbenější typ příloh. Italské těstoviny jsou dnes synonymem, přičemž známe spoustu druhů, které tamní lidé vymysleli. Mezi neplněné řadíme například špagety, spaghettini (tenké špagety), bucatiny )dlouhé duté špagety), linguine (tenké a placaté špagety), fetuccine (široké nudle), tagliatelle (široké nudle, o něco užší než předchozí), pappardelle (hnízda širokých nudlí), penne (široké rourky), lasagne (pláty), farfalle (motýlci), fusilli (vřetena), špecle, gnocchi a mnohé další. Z plněných pak jmenujme alespoň tortellini (taštičky ve tvaru prstýnku se sýrovou či masovou náplní), ravioli (taštičky ve tvaru čtverečků), cappelleti (tvar malých kloboučků) a cannelloni (závitky).

noodles-709727_960_720

Z klasických italských receptů známe například pasta al pomodoro (s rajčaty, česnekem a bazalkou), lasagne alla bolognese (s masovým ragú a bešamelovou omáčkou), spagetti alla carbonara (s vajíčkem, špekem a parmazánem) nebo třeba penne puttanesca (s ančovičkami, kapari, rajčaty, olivami a bílým vínem).

Ačkoli se dá Itálie považovat za velmoc s touhle surovinou, jsou rozšířené po celém světě. Pokud se řeknou maďarské těstoviny, mnozí z nás si vybaví klasicky tarhoňu. Jedná se o drobné nočky z nudlového těsta (mouka, vejce a sůl), které se dle tradičního receptu nechají sušit na slunci. Tento druh zdomácněl také na Slovensku, kde ji často používají místo halušek v tradičním pokrmu s bryndzou a slaninou.

Známé jsou také například francouzské těstoviny, které se skládají z masového ragú na červeném víně, parmazánu, rajčat, oliv a zakysané smetany. Tradičních receptů různých zemí, kde tahle surovina hraje bychom dnes již ale našli více, třeba i v té naší české kuchyni.