Zázračná cibul


Pláčeme nad ní neprávem. Cibule je totiž v kuchyni nepostradatelným produktem a dobrým všeobecným pomocníkem i tam, kde byste to nečekali. Doma nám nesmí nikdy chybět, protože ji vlastně potřebujeme neustále. A aby nám při krájení éterické oleje z cibule nestoupaly tolik do očí, stačí mít ostrý a navlhčený nůž i prkénko, popř. i celý produkt po oloupání namočit ve vodě.
červené cibule.jpg

K vaření

Cibule je základem mnoha pokrmů, téměř všechny recepty na omáčky začínají větou: Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli. Často se radí, nechat ji jen zesklovatět, protože delší tepelnou úpravou se ztrácí její výrazná chuť. Jelikož až s cibulí získá jídlo tu správnou chuť, říká se jí také královna kuchyně.

 velikonoční vajíčko v cibuli.jpg

Pro zdraví

Účinky cibule pro zdraví jsou neobyčejně pestré, už jen proto, že obsahuje velmi důležité vitamíny, také vlákninu a antioxidanty i zinek pro naše vlasy a nehty. Zapomínat bychom neměli na červenou cibul, protože ta dokáže bojovat v našem těle proti rakovině. Kdo si jí zvykne pojídat pravidelně syrovou, údajně nikdy nebude mít rakovinu žaludku. Proto ji máme hojně konzumovat v salátech či pomazánkách. Cibul pomáhá diabetikům, protože přispívá ke správnému fungování slinivky i kardiakům, neboť chrání srdce a udržuje správnou hladinu cholesterolu. Výborná je na nachlazení, zvláště k utišení kašle a celkově k posílení imunity.

smažení cibule.jpg 

Mimo kuchyni

Nemusíme kupovat barvy na velikonoční vajíčka, slupky z cibule nám je obarví nádhernou hnědavě zlatavou barvou. Stejně s nimi obarvíte i textil a dokonce i vlasy, které tak získají krásný zlatý odlesk. Byl by tedy hřích slupky vyhazovat do koše. Plátky cibule, umístěné ve vaší blízkosti, zaručeně odeženou komáry a přiložené na postižené místo, jsou i rychlou pomocí, když vás bodne včela. Své psy a kočky naučíte, kam nesmí chodit, protože tito domácí mazlíčkové cibulovou vůni přímo nesnáší.