Co najdete v rakytníkovém sirupu

Rakytník řešetlákový se zařadil mezi ovoce, které znají již tisíce, možná desítky či stovky tisíc lidí v naší zemi. Někteří lidé se jej dokonce odhodlali pěstovat, nicméně stále platí, že jej snadno seženete ve specializovaných obchodech. Je to keř, rozšířený v Evropě i v Asii, u nás převážně jako okrasný, ale v některých zemích se využívá pro sklizeň plodů, jejichž účinky na lidský organismus jsou nepopíratelné.

rakytník řešetlákový

Oblíbený je zejména v Rusku, na Sibiři jej pojmenovali „severským citroníkem“, a to zejména kvůli obsahu vitamínů a minerálních či stopových prvků. Najdete v něm mimo jiné i železo, měď, vápník, hořčík a draslík.

Provitamín A – z této látky si tělo vytváří velmi důležitý vitamín A, mimochodem provitamínem A se nelze předávkovat, zatímco jinými vitamínovými doplňky (čistým vitamínem A) ano. Najdete jej zejména v ovoci či zelenině žluté, oranžové nebo červené barvy a rakytníkový sirup jej v sobě ukrývá velmi mnoho.

Vitamín C – céčka je v rakytníku také mnoho a v kombinaci s vitamínem A je to perfektní lék na mnoho neduhů a především pro posílení přirozené imunity. Imunitní systém bez těchto látek nemůže správně fungovat.

plody rakytníku

Serotonin – v rakytníku se vyskytuje alkaloid s názvem hippophein, což je sloučenina, s jejíž pomocí náš organismus syntetizuje velmi důležitý hormon serotonin. A kdo má nedostatek serotoninu v krvi, ten je podrážděný, mrzký, úzkostný, někdy až agresivní a podléhá i hlubokým stavům depresí. Serotonin se v těle tvoří také za přispění slunce, za jasného slunečného dne, a zejména na podzim a v zimě podléháme depresím díky nízkému slunečnímu svitu. V této době je důležité tvorbu serotoninu podpořit a s rakytníkem je to skvělá volba. Navíc je moc chutný a lze jej v podobě sirupu užívat v obilných kaších, zmrzlinových pohárech, na palačinkách nebo lívancích atd.